2019

5 februarie În cadrul Memorandumului de Înțelegere între Perma-Fix Enviromental Service, Inc. și RATEN, reprezentații Perma-Fix Medical au vizitat Platforma nucleară Mioveni, infrastructurile de cercetare operate de RATEN ICN: Reactorul de Cercetare TRIGA-ICN și Laboratoarele de Examinare Post-Iradiere. Având în vedere activitățile și experiența dobândită de ambii parteneri în domeniul producerii de radioizotopi de uz medical, până în prezent, s-au stabilit prioritățile de colaborare în viitor.
4 februarie Directorul General, Cristian Gentea, a semnat Memorandumul de înțelegere între RATEN şi firma Perma-Fix Environmental Inc, privind aplicarea metodei de obținere a generatoarelor Tc 99 în celulele fierbinți ale RATEN ICN. Aplicarea procesului de brevet, dezvoltat de Perma-Fix Medical va susține absența radioizotopului Mo-99 în medicina nucleară și va contribui la dezvoltarea unui proces curat și sigur, care răspunde cerinţelor de mediu, reprocesare a materialelor și producerii de deșeuri înalt active, elimină aspectele de proliferare.
Evenimentul a fost organizat la sediul Ministerului Energiei şi s-a deşfăsurat în prezenţa Ministrul Energiei, dl Anton ANTON, si cu Secretarul de Stat, dl Robert TUDORACHE.

2018

7 septembrie Primul Ministru al României, Viorica DĂNCILĂ, a efectuat o vizită pe platforma nucleară Mioveni la Institutul de Cercetări Nucleare. Cu acest prilej s-a întâlnit cu conducerile RATEN, RATEN ICN și cu membrii ai Consiliului Științific şi a efectuat o vizită la instalațiile de interes național, care funcționează pe această platformă: Reactorul de Cercetare TRIGA-ICN, Laboratorul de examinare post-iradiere şi Standul de Testare a mașinii de încărcat-descărcat combustibil.
http://gov.ro/ro/stiri/vizita-de-lucru-a-prim-ministrului-viorica-dancila-in-judetul-arges&page=2
17-18 aprilie Conducerile RATEN şi RATEN ICN au participat la Întâlnirea tehnică, organizată de CNE-Cernavodă, cu delegaţia COG, condusă de Fred Dermarker, preşedinte şi CEO, in perioada 17-18 aprilie 2018. Întâlnirea a avut drept scop analiza stadiului colaborării CNE-COG-RATEN şi propuneri viitoare în cadrul proiectelor utilizatorilor CANDU.
6 aprilie Dl Cristian GENTEA, Director General RATEN, conducerea RATEN ICN şi specialiștii din cadrul Laboratorului de Examinare Post-Iradiere (LEPI) au primit vizita delegației Departamentului de Energie al Statelor Unite (DoE), condusă de dna Maegon BARLOW, director, Biroul de securitate radiologică, însoţită de reprezentantul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitătilor Nucleare (CNCAN).
Analiza activităţii derulate în cadrul contractelor privind dezafectarea surselor radioactive, utilizate în scop medical la mai multe unităţi spitaliceşti din ţară, precum şi vizita la LEPI, laboratorul unde s-a desfăşurat activitatea experimentală propriu-zisă, au reprezentat priorităţile întâlnirii.
Delegaţia DoE a apreciat eforturile susţinute depuse pentru finalizarea la termen a contractelor, profesionalismul şi competenţa de care au dat dovada experţii RATEN ICN în activităţile cu sursele de radiaţii. A fost exprimată intenţia de continuare a colaborării în cadrul acestui parteneriat.
14 martie Reprezentant al Parteneriatului pentru Cercetare şi Educatie pentru Sisteme Nucleare Avansate (CESINA), Dl Constantin PĂUNOIU, Director RATEN ICN, a semnat, în data de 14 martie 2018, Memorandumul de Intelegere între CESINA şi SN Nuclearelectrica SA (SNN).
Documentul vizează accelerarea dezvoltării și a utilizării tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon, îmbunătățirea noilor tehnologii și reducerea costurilor prin coordonarea eforturilor naționale de cercetare în domeniu, promovarea oportunităților de colaborare privind implementarea demonstratorului ALFRED în România.
28 februarie RATEN, reprezentat de dl Director General Cristian GENTEA, a semnat Acordul între Comisariatul pentru Energie Atomică și Energii Alternative (CEA) și Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), în domeniul științei și tehnologiei nucleare, utilizată în scopuri pașnice în prezența dlui Robert Tudorache Secretar de Stat în Ministerul Energiei.
Cu acest prilej a fost organizat un Seminar științific, dedicat reactorilor de cercetare, și o vizită tehnică la reactorul TRIGA și Laboratorul de Examinare Post-Iradiere.

2017

9 noiembrie RATEN, în calitate de organizator, participă la Conferinţa CNR-CME, Energia Nucleara – Sigura, Sustenabila si Competitiva in Romania, la sediul Universităţii Politehinice Bucuresti. Delegaţia RATEN susţinute prelegeri privind prioritătile naţionale de cercetare-dezvoltare şi inginerie tehnologică în domeniul energeticii nucleare.
www.cnr-cme.ro
25 octombrie Vizita reprezentanţilor Ambasadei SUA la Bucureşti, dna Stephanie Boscaino, Ofiter economic, şi a dlui Bogdan Mihăilă, Director de Program în cadrul Diviziei de Fizică, Fundaţia Naţională de Stiinţă, membru ştiinţific al Ambasadei, cu scopul întăririi colaborării în domeniul cercetării şi dezvoltării energeticii nucleare, între Statele Unite şi România.
18 octombrie Delegatia RATEN participă la Trade Winds, cea mai mare misiune comercială anuală organizată de Guvernul SUA, având ca scop crearea de parteneriate de afaceri între ţările noastre. Aflată la cea de-a 10-a ediţie, evenimentul este cea mai amplă misiune comercială guvernamentală din istoria regiunii.
18-22 septembrie Delegaţia RATEN participă la Vienna International Centre la cea de-a 61-a Sesiune Anuală a Conferinţei Generale IAEA şi a Forumului Stiinţific, organizat cu acest prilej, intitulat Tehnici nucleare în domeniul sănătății umane: prevenire, diagnostic și tratament.
https://www.iaea.org/about/policy/gc
19 iunie Reprezentanți RATEN si RATEN ICN au participat la întâlnirea tehnică de lucru, organizată de Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) in colaborare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomica, cu ocazia desfășurării misiunii de experți AIEA cu titlul “Inventarul de deșeuri radioactive”, în data de 19 iunie 2017, la sediul ANDR din București.
30 mai – 01 iunie Reprezentantul RATEN a participat la conferința internațională cu tema The IAEA Technical Cooperation Programme: Sixty Years and Beyond – Contributing to Development și la Standul Expozițional al României cu titlul We care for the next generation: 60 years successful IAEA TC projects in Romania, 30 mai – 01 iunie 2017, AIEA, Viena, Austria.
https://www.iaea.org/events/technical-cooperation-conference-2017
3 aprilie Reprezentantul RATEN participă la întâlnirea tehnică de lucru, organizată de Agenţia Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) in colaborare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomica, cu ocazia desfășurării misiunii de experți AIEA cu titlul “Evaluarea soluțiilor finale aferente ciclului de combustibil nuclear”, în data de 3 aprilie 2017, la sediul ANDR din Bucuresti.
16 martie Delegaţia RATEN participă la Intâlnirea Civil Nuclear Research and Development organizată de UK Science & Innovation Network, Department for International Trade, The Open University, OU Energy, University of Cambridge, RATEN ICN la sediul Ambasadei Angliei la Bucureşti.

2 februarie Conducerile RATEN, RATEN ICN şi RATEN CITON au participat la Întâlnirea tehnică de lucru, organizată de Ministerul Energiei, cu ocazia Misiunii de evaluare a României, în vederea accederii ca stat membru la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) şi Agenția Internațională pentru Energie (IEA) din cadrul Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
În cadrul evenimentului, organizat la sediul Ministerului Cercetării şi Inovării, în data de 2 februarie 2017, RATEN a prezentat principalele contribuții şi aportul adus la dezvoltarea domeniului energetic din România, competențele şi infrastructura de care dispune pentru susținerea cooperării în domeniul nuclear cu aceste organisme internaționale.

2016

16 decembrie Aflată la prima ediţie, Gala de Excelenţă “10 pentru Argeş”, organizată de Consiliul Judeţean Argeş, în data de 16 decembrie 2016, a valorificat munca, performanţele şi rezultatele deosebite în 10 domenii de activitate, a recunoscut meritele personalităţilor care, prin activitatea lor, au contribuit la promovarea şi dezvoltarea judeţului în anul 2016.
La secţiunea Cercetare au fost nominalizaţi de la RATEN ICN cercetătorii principali Daniela Diaconu, Cristian Gentea şi Marian Constantin. Premiul pentru excelenţă a fost atribuit dlui Cristian Gentea, Director Securitate Nucleară, pentru realizările obţinute în cadrul Programului privind examinarea fascicolelor combustibile iradiate la CNE Cernavodă Cernavodă şi producţia de surse închise pentru uz industrial.
http://www.ziarulargesul.ro/gala-10-pentru-arges-o-premiera-reusita/

gala_arges_1 gala_arges_2
18-22 octombrie RATEN, prin reprezentantul RATEN ICN, a participat, în perioada 18-22 octombrie 2016, la o vizită de studiu la instituții similare din Oslo și Trondheim (Norvegia), organizată de Ministerul Energiei, în parteneriat cu compania Innovation Norway, pentru susținerea cercetării românești în domeniul energiei.
http://energie.gov.ro/parteneriat-pentru-cercetare-intre-romania-si-norvegia/
Norvegia2016_1

19 octombrie Reprezentanţii RATEN au participat miercuri, 19 octombrie 2016, la Conferinţa "Resursele umane cea mai mare provocare pentru proiectele actuale şi de viitor în domeniul nuclear" organizată de ROMATOM cu sprijinul publicatiei Energy-Center, la Bucureşti
http://energy-center.ro/actualitate-news/conferintele-energy-center-fara-proiecte-clare-industria-nucleara-din-romania-risca-sa-piarda-cei-mai-buni-specialisti-dar-si-rezerva-de-viitor/
romatom_2016

30 septembrie RATEN a participat, vineri 30 septembrie 2016, la Întâlnirea organizată de Ministerul Energiei între reprezentanții conducerii companiilor energetice și societatea civilă, ca parte a proiectului „Transparență în Energie”.
http://energie.gov.ro/intalnire-la-ministerul-energiei-intre-reprezentantii-conducerii-companiilor-energetice-si-societatea-civila-ca-parte-a-proiectului-transparenta-in-energie/

ME.30.09.2016_1 ME.30.09.2016_2
26–30 septembrie Delegaţia RATEN participă la Vienna International Centre la cea de-a 60-a Sesiune Anuală a Conferinţei Generale IAEA şi a Forumului Stiinţific, organizat cu acest prilej, intitulat Tehnologia nucleară pentru obiectivele de dezvoltare durabilă.
https://www.iaea.org/about/policy/gc
IAEA_2016
19 septembrie RATEN şi RATEN ICN au participat la evenimentul de lansare a exerciţiului naţional Valahia 2016, organizat de CNCAN la Bucureşti, în data de 19 septembrie 2016. Exerciţiul, susţinut de Guvernul Norvegiei prin programul Norway Grants, va avea menirea de a testa capacitatea de răspuns a României la o urgenţă nucleară.
http://www.cncan.ro/stiri/comunicat-de-pres-referitor-la-lansarea-oficial-a-exerci-iului-valahia-2016
12 august Vineri, 12 august 2016, Directorul General RATEN, Cristian Patticu, a participat la Ministerul Energiei la întâlnirea între Ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, reprezentanți ai institutelor de cercetare din domeniul energiei și reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene. Cu această ocazie reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene au prezentat oportunitățile și condițiile de accesare a unor linii de fonduri norvegiene pentru susținerea și dezvoltarea cercetării românești în domeniul energiei.
http://energie.gov.ro/intalnire-intre-ministrul-energiei-victor-grigorescu-reprezentantii-ministerului-fondurilor-europene-si-cercetatorii-din-domeniul-energiei
ME1 ME2
ME3 ME4

19 mai Joi, 19 mai 2016, conducerea RATEN a participat la o reuniune de lucru împreună cu cercetătorii din institutele de cercetare din domeniul energiei, la invitaţia ministrul Energiei, dl Victor Grigorescu, în cadrul lucrărilor Strategiei Energetice Naționale.
http://energie.gov.ro/ministrul-energiei-victor-grigorescu-s-a-intalnit-cu-cercetatorii-din-domeniul-energiei/

21 aprilie Joi, 21 aprilie 2016, s-a inaugurat Centrul de cooperare IAEA Vienna – RATEN ICN, în cadrul Acordului Practical Arrangements between the International Atomic Energy Agency and Institute for Nuclear Research Piteşti, România, on Cooperation in the Area of Scientific and Technical Support to Member States in Nuclear Safety.
Evenimentul solemn s-a desfăşurat la sediul Institutului de Cercetări Nucleare în prezenţa Directorului General IAEA, dl dr. Yukiya AMANO, a Ministrului Energiei, dl Victor GRIGORESCU, si ai altor reprezentanţi ai Instituţiilor naţionale din domeniul energeticii nucleare.

amano1 amano2
amano3 amano4

2015

14 decembrie Vizita de Documentare a Ambasadorului Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti, privind posibilitatea de colaborare cu institutiile britanice din domeniul nuclear.

4 septembrie Vizita stiintifica a delegatiei Universitatii din Mansoura , Egipt, pentru dezvoltarea de programe de studiu si activitati de cercetare in domeniul energeticii si tehnologiilor nucleare, in baza Acordului Cadru de cooperare intre Universitatea din Pitesti (UPIT) si RATEN ICN.
 egipt1 egipt2
 egipt3 egipt4
13 martie Vizita de lucru a reprezentantilor CANDU Owners Group (COG) si SNN – CNE privind continuarea colaborarilor pe Programele COG R&D.

2014

15-19 septembrie Misiunea IAEA pentru implementarea Proiectului national ROM 007 Supporting a Refueling Simulator and Nuclear Knowledge Management Tool.
6 mai Vizita de documentare a unei delegatii a Parlamentului European pentru promovarea domeniul nuclear si dezvoltarea posibilitatilor de colaborare cu organizatii internationale.
4 februarie Vizita Tehnica a reprezentantilor Ambasadei Frantei la Bucuresti şi a Commisariatului pentru Energie Atomica , CEA- Franta, privind implementarea Proiectului ALFRED in Romania.

2013

19 Decembrie Seminar Interactiv organizat de Ministerul Educatiei Nationale cu ocazia vizitei oficiale a Ministrului Cercetarii din Egipt, George Ramzy Stino, pentru evidentierea realizarilor in domeniul cercetarii-dezvoltarii ale unor institute din Romania precum si identificarea de noi directii de colaborare.
18 Decembrie - Semnarea Memorandumului de Cooperare intre ANSALDO Nucleare şi ENEA din Italia si Institutul de Cercetari Nucleare Pitesti, RATEN ICN, pentru implementarea constructiei proiectului ALFRED;
- Constituirea Consortiul FALCON (Fostering Alfred Consortium).

2013-FALCON