2023

8 noiembrie Delegaţia RATEN condusă de dl Alexandru Toma, Director Strategie şi Dezvoltare RATEN, a participat la o ceremonie organizată de Ambasada României în Belgia, la Bruxelles. Scopul întrevederii a fost semnarea, în prezenţa Preşedintelui României, dl Klaus Iohannis, a unui Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea reactorilor rapizi răciţi cu plumb (LFR), între următoarele entităţi active în domeniul energiei nucleare: RATEN, ANSALDO NUCLEARE S.P.A. (Italia) şi ENEA – parteneri în cadrul consorţiului FALCON, precum şi SCK CEN (Centrul de Studii privind Energia Nucleară din Mol, Belgia) şi WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC (din Delaware, SUA), doi jucători cu experienţă în tehnologia reactorilor rapizi răciţi cu plumb (LFR).
Acest document constituie baza pentru negocierea unui viitor acord de colaborare pentru accelerarea dezvoltării acestei tehnologii, cu scopul final de a comercializa reactori cu caracteristici sporite de securitate, competitive din punct de vedere economic, contribuind la tranziţia către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon.
Demonstrarea etapizată a tehnologiei LFR necesită construcţia şi operarea unor instalaţii experimentale suport. Demonstratorul ALFRED (Advanced LFR European Demonstrator) şi infrastructura experimentală de pe platforma RATEN ICN (cu instalaţiile ATHENA şi CHEMLAB aflate în construcţie şi alte patru în curs de contractare prin Programul POCIDIF) reprezintă repere-cheie luate în considerare în cadrul acestui MoU şi al viitorului parteneriat, plasând astfel România în prima linie a dezvoltatorilor de tehnologii nucleare de noua generaţie.

25-29 septembrie La Viena, în Austria, s-a desfășurat cea de-a 67-a ediție a Conferinței Generale a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA), la care au luat parte 2835 de participanți înregistrați, 2589 de reprezentanți ai Statelor Membre din 89 de organizații internaționale și 153 de ONG-uri. Din delegația României au făcut parte și reprezentanți ai RATEN: Ion Octavian Uță, Director General RATEN, Alexandru Toma, Director Strategie și Dezvoltare RATEN, Constantin Păunoiu, Director RATEN ICN, Dumitru Bărbos, Director Adjunct Securitate Nucleară RATEN ICN și Gheorghe Staicu, Director RATEN CITON.
Pe lângă sesiunile plenare ale Conferinței Generale, reprezentanții RATEN au participat și la diferite întrevederi organizate cu prilejul reuniunii de la Viena, între care amintim recepția Ambasadei Canadei din Austria, în colaborare cu Canadian Nuclear Association, întâlnirea cu reprezentanții Last Energy din Statele Unite ale Americii, întâlnirea cu autoritățile norvegiene care colaborează cu CNCAN și evenimentul Lead-cooled Fast Reactor: A Game Changer for the Renaissance of Nuclear Power in the World (Reactorul rapid răcit cu plumb: un factor revoluționar pentru Renașterea energiei nucleare la nivel global), organizat de ENEA împreună cu Misiunea Permanentă a Italiei. Discuțiile purtate în cadrul acestor evenimente au avut ca scop întărirea legăturilor de colaborare cu reprezentanții altor State Membre, aprofundarea temelor de interes din perspectiva proiectelor comune aflate în derulare și identificarea unor noi oportunități pentru viitoare colaborări.

2022

26-29 septembrie A avut loc cea de-a 66-a ediţie a Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA) la Viena, în Austria. Din delegaţia României au făcut parte şi reprezentaţi ai RATEN: Ion Octavian Uţă, Director General RATEN, Alexandru Toma, Director Strategie şi Dezvoltare RATEN, Constantin Păunoiu, Director RATEN ICN, Dumitru Bărbos, Director Adjunct Securitate Nucleară RATEN ICN şi Gheorghe Staicu, Director RATEN CITON.
Reprezentanţii RATEN au luat parte la diferite activităţi organizate în contextul Conferinţei Generale, dintre care amintim întrevederea cu delegaţia Canadei, întâlnirea cu reprezentanţii din industria SUA, seminarul pentru redesemnarea CEA Franţa ca ICERR şi prezentarea comună România-Italia pe tema activităţii consorţiului FALCON.

9 martie Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții companiei Last Energy
În continuarea eforturilor de asigurare a independenței energetice a României, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu reprezentanții Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X.
Last Energy dezvoltă soluții inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (20 MWh putere instalată).În acest sens, în colaborare cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), urmează a fi realizat un proiect demonstrativ pe platforma de la Mioveni, proiect complementar cu investițiile deja anunțate de România în domeniul nuclear.
Din perspectiva efortului comun în cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că în România există specialiști capabili să ajute la implementarea unui astfel de proiect inovativ, care poate contribui la realizarea obiectivului strategic de atingere a independenței energetice.
La discuțiile cu reprezentații Last Energy au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Răzvan Nicolescu, membru în Bordul Institutului European pentru Tehnologie și Inovare.

2021

19 octombrie La sediul RATEN Mioveni a avut loc întâlnirea de start a proiectului ALFRED-Etapa 1, la care au participat reprezentanți ai consorțiului internațional care s-a angajat să realizeze instalația experimentală ATHENA, în baza contractului semnat cu RATEN în data de 6 octombrie 2021. Împreună cu delegația Ansaldo Nucleare S.p.A., Reinvent Energy S.R.L. și ISPE Proiectare și Consultanță, la discuțiile pe marginea strategiei de comunicare în cadrul contractului și a activităților din perioada imediat următoare au mai luat parte conducerile RATEN și RATEN ICN, precum și echipa de management a proiectului ALFRED.
Instalația ATHENA este de tip multifuncțional, constând dintr-o piscină cu plumb topit, încălzită electric, destinată investigării regimurilor termohidraulice și funcționării componentelor, sistemelor și echipamentelor reactorului ALFRED.

octombrie În cadrul proiectului ALFRED-Etapa 1, consorţiul dintre Ansaldo Nucleare din Italia şi Reinvent Energy din România a câştigat un contract în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro pentru proiectarea, dotarea, instalarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei experimentale ATHENA. Consorţiul este susţinut de partenerii italieni ENEA şi SRS pentru proiectarea conceptuală şi detaliată a elementelor tehnologice, respectiv de partenerii români ISPE şi Somet pentru lucrările civile şi activităţile care ţin de instalarea propriu-zisă.
„ATHENA reprezintă primul pas din cadrul unei infrastructuri tehnologice complexe, prin care vom putea înţelege şi valida noţiuni din domeniul fizicii şi al tehnologiei legate de viitoarea generaţie de centrale nucleare răcite cu plumb,” a declarat Cătălin Ducu, Director General al RATEN. „ATHENA este piatra de temelie a unui proiect ambiţios, infrastructura ALFRED, şi reprezintă o oportunitate extraordinară pentru regiunea Sud-Muntenia, din perspectiva formării unor profesionişti români cu competenţe avansate, precum şi pentru susţinerea programului european de cercetare-dezvoltare.”
20-24 septembrie În perioada 20-24 septembrie 2021 a avut loc cea de-a 65-a Conferinţă Generală a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA), la Viena, în Austria. Din delegaţia României au făcut parte şi reprezentanţi ai RATEN şi RATEN ICN: Marian-Cătălin Ducu, Director General RATEN, Alexandru Toma, Director Strategie şi Dezvoltare, Constantin Păunoiu, Director RATEN ICN şi Şerban Constantin Valeca, Preşedinte al Consiliului Ştiinţific.
Cu acest prilej, în cadru festiv, domnul Director General IAEA, Rafael Mariano Grossi, a înmânat delegaţiei RATEN şi RATEN ICN o plachetă care atestă desemnarea Institutului de Cercetări Nucleare ca Centru Internaţional bazat pe Reactori de Cercetare (ICERR), în domeniile „Educaţie şi Pregătire (E&T)” şi „Proiecte comune de Cercetare şi Dezvoltare (R&D)”. RATEN ICN a fost desemnat de către IAEA Viena drept ICERR pe 17 ianuarie 2020, alăturându-se altor şase institute de marcă din SUA, Franța, Coreea de Sud, Federaţia Rusă și Belgia. Această distincţie reprezintă recunoaşterea performanţelor deosebite ale institutului de cercetări în domeniul energeticii nucleare la nivel mondial.
31 iulie RATEN și RATEN ICN au primit vizita delegației Departamentului de Stat pentru Energie al Statelor Unite ale Americii (DoE), condusă de Dr. Kathryn D. Huff – Secretar Adjunct în funcție și Secretar Adjunct pentru Energie Nucleară. La întâlnire a participat și Directorul General al SNN, Cosmin Ghiță. Au fost vizitate reactorul TRIGA și Laboratorul de Examinări Post-Iradiere, din cadrul Institutului de Cercetări Nucleare de pe platforma Mioveni.
În cadrul întâlnirii, a fost discutată posibilitatea de participare a RATEN în cadrul Parteneriatului strategic dintre România și SUA, fiind vizate domeniile educație și pregătire profesională, respectiv reactori de Generație IV și SMR avansați.

2020

17 ianuarie Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti (RATEN ICN) a fost desemnat de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomica, IAEA Viena, Centru Internaţional de Cercetare bazat pe Reactori de Cercetare (ICERR), în domeniile Educaţie şi Training (E&T) şi "Proiecte comune de Cercetare şi Dezvoltare (R&D)".

2019

5 decembrie RATEN ICN a găzduit vizita tehnică a preşedintelui UNENE din Canada (University Network of Excellence in Nuclear Engineering), prilej de promovare a activităţii institutului în domeniul nuclear şi de lansare a unor viitoare colaborări.
4 decembrie Conducerile RATEN şi RATEN ICN au primit vizita delegaţiei Universităţii Mansoura din Egipt, eveniment înscris în Acordul Trilateral de Colaborare, semnat de reprezentanţii Universităţii Mansoura, Universitatea din Piteşti şi RATEN ICN în 2018. Cu acest prilej a fost discutat şi analizat stadiul de implementare al Acordului si precum şi direcţiile viitoare de colaborare.
https://www.nuclear.ro/ro/…/vizita_Universitatea_Mansoura_Egipt.php
11 octombrie În cadrul misiunii comerciale, organizată de Ambasada Canadei la Bucuresƫi, reprezentanƫii Organizatiei Industriilor Nucleare Canadiene (OCNI) efectuează o vizită tehnică la RATEN ICN, prilej cu care sunt discutate oportunităƫile viitoare de colaborare.
9 octombrie RATEN găzduiește o întâlnire și o vizită tehnică, cu ocazia desfășurării Adunării Generale a Comitetului de Conducere a grupului GIF-LFR în România, având în vedere rolul pe care sucursalele RATEN îl au în realizarea proiectului PROALFRED și a infrastructurii de cercetare.
25 septembrie Are loc lansarea Proiectului PROALFRED, PNCDIII, Competiția C1-ALFRED, la sediul Institutului de Cercetări Nucleare, în prezența reprezentanților Ministerului Cercetării şi Inovării, a conducerii RATEN, a echipei de coordonare (RATEN ICN) şi a reprezentanților partenerilor în Proiect (UPIT, UPB, IFIN -HH, IPE).
https://www.raten.ro/?page id=2618
15-20 septembrie Delegaţia RATEN, participă la cea de a 63 Sesiune Anuală a Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică la sediul său din Viena precum şi a Forumului ştiinţific A decade of Action on Cancer Control and the Way Forward, organizat cu acest prilej.
https://www.iaea.org/about/policy/gc/gc63/2019-09-20
5-6 septembrie RATEN participă la la Simpozionul Sisteme de energie şimpactul economic al penetrării noilor tehnologii în contextual Uniunii Energetice. Situaƫi la zi a domeniului nuclear, organizat de CNR-CME. Cu acest prilej, Managerul Proiectului ALFRED susƫine o lucrare la sesiunea Tehnologiilor nucleare pentru viitor, intitulată Tehnologia reactorilor rapizi raciti cu plumb (LFR) de generatie IV. Reactorul de demonstraƫie ALFRED.
28 august Conducerea RATEN participă la întalnirea organizată de Agenƫia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR) la Universitatea din Piteşti, cu prilejul vizitei tehnice întreprinse de Directorul General NEA- OECD, dl William D. Magwood IV, în România. Scopul întalnirii vizează întărirea colaborării internaƫionale între institutele de cercetare şi mediul academic în domeniul energiei nucleare.
25 iunie – 4 iulie RATEN prin RATEN ICN susține activitatea Rețelei Internaționale de educație în domeniul nuclear World Nuclear University (WNU), cu ocazia găzduirii evenimentului WNU Summer Institute de către Romania.
Directorul științific RATEN ICN, dl Alexandru Toma, în calitate de invitat susține prelegerea RATEN ICN history, current situation, objectives and expectations şi participă la masa rotundă Nuclear Leadership in the Digital World, în data de 25 iunie 2019.
Cu ocazia vizitelor tehnice organizate reactorul de cercetare TRIGA–ICN si Laboratorul de Examinare Post-Iradiere, LEPI, vor fi efectuate și încercări experimentale, legate de măsurători ale monitorilor de flux de neutron și calibrare a barelor de control ale reactorului.
24-27 iunie Reprezentanţii RATEN şi RATEN ICN participă la Seminarul Regional “Reactori modulari de mica putere – dezvoltarea unor scenarii in portofoliul energetic global”, organizat de IAEA Viena în cooperare cu CNCAN Romania, la Piteşti.
Cu acest prilej, RATEN ICN organizează o vizită tehnică la instalaţiile nucleare, pe Platforma nucleară Mioveni.
4 iunie Dl Doru Vișan, secretar de stat al Ministerului Energiei, a participat la sesiunea de deschidere a Conferințelor FISA2019 EURADWASTE'19, organizate cu ocazia Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, de Comisia Europeana și RATEN ICN. Cu acest prilej, dl Vișan a efectuat o vizită tehnică pe Platforma nucleară Mioveni, unde a vizitat instalațiile nucleare de interes național: reactorul TRIGA-ICN și Laboratorul de Examinare Post-Iradiere LEPI.
29 mai Delegația IAEA Viena din cadrul Departamentului de Cooperare Tehnică, Divizia Europa, reprezentată de dna Ana Raffo-Caiado, Director, și dl Alexey Katukhov, Ofițer Management Programe, a efectuat o vizită tehnică la RATEN.
Însoțită de reprezentanții ANDR, delegația IAEA a purtat discuții vizând viitoarele propunerile de colaborare, în domeniile prioritare ale Programului Naţional Nuclear.
20 mai Dl Nicolae Hurduc, Ministrul Cercetării și Inovării, a efectuat o vizită tehnică pe Platforma nucleară Mioveni, la sediul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară, RATEN. Cu acest prilej, au fost vizitate și instalațiile nucleare, de interes național, reactorul de cercetare TRIGA-ICN și Laboratorul de Examinare Post-Iradiere, LEPI.
http://www.research.gov.ro/ro/articol/5036/minister-comunicare-ministrul-cercetarii-i-inovarii-a-vizitat-arge-ul
5 februarie În cadrul Memorandumului de Înțelegere între Perma-Fix Enviromental Service, Inc. și RATEN, reprezentații Perma-Fix Medical au vizitat Platforma nucleară Mioveni, infrastructurile de cercetare operate de RATEN ICN: Reactorul de Cercetare TRIGA-ICN și Laboratoarele de Examinare Post-Iradiere. Având în vedere activitățile și experiența dobândită de ambii parteneri în domeniul producerii de radioizotopi de uz medical, până în prezent, s-au stabilit prioritățile de colaborare în viitor.
4 februarie Directorul General, Cristian Gentea, a semnat Memorandumul de înțelegere între RATEN şi firma Perma-Fix Environmental Inc, privind aplicarea metodei de obținere a generatoarelor Tc 99 în celulele fierbinți ale RATEN ICN. Aplicarea procesului de brevet, dezvoltat de Perma-Fix Medical va susține absența radioizotopului Mo-99 în medicina nucleară și va contribui la dezvoltarea unui proces curat și sigur, care răspunde cerinţelor de mediu, reprocesare a materialelor și producerii de deșeuri înalt active, elimină aspectele de proliferare.
Evenimentul a fost organizat la sediul Ministerului Energiei şi s-a deşfăsurat în prezenţa Ministrul Energiei, dl Anton ANTON, si cu Secretarul de Stat, dl Robert TUDORACHE.

2018

7 septembrie Primul Ministru al României, Viorica DĂNCILĂ, a efectuat o vizită pe platforma nucleară Mioveni la Institutul de Cercetări Nucleare. Cu acest prilej s-a întâlnit cu conducerile RATEN, RATEN ICN și cu membrii ai Consiliului Științific şi a efectuat o vizită la instalațiile de interes național, care funcționează pe această platformă: Reactorul de Cercetare TRIGA-ICN, Laboratorul de examinare post-iradiere şi Standul de Testare a mașinii de încărcat-descărcat combustibil.
http://gov.ro/ro/stiri/vizita-de-lucru-a-prim-ministrului-viorica-dancila-in-judetul-arges&page=2
17-18 aprilie Conducerile RATEN şi RATEN ICN au participat la Întâlnirea tehnică, organizată de CNE-Cernavodă, cu delegaţia COG, condusă de Fred Dermarker, preşedinte şi CEO, in perioada 17-18 aprilie 2018. Întâlnirea a avut drept scop analiza stadiului colaborării CNE-COG-RATEN şi propuneri viitoare în cadrul proiectelor utilizatorilor CANDU.
6 aprilie Dl Cristian GENTEA, Director General RATEN, conducerea RATEN ICN şi specialiștii din cadrul Laboratorului de Examinare Post-Iradiere (LEPI) au primit vizita delegației Departamentului de Energie al Statelor Unite (DoE), condusă de dna Maegon BARLOW, director, Biroul de securitate radiologică, însoţită de reprezentantul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitătilor Nucleare (CNCAN).
Analiza activităţii derulate în cadrul contractelor privind dezafectarea surselor radioactive, utilizate în scop medical la mai multe unităţi spitaliceşti din ţară, precum şi vizita la LEPI, laboratorul unde s-a desfăşurat activitatea experimentală propriu-zisă, au reprezentat priorităţile întâlnirii.
Delegaţia DoE a apreciat eforturile susţinute depuse pentru finalizarea la termen a contractelor, profesionalismul şi competenţa de care au dat dovada experţii RATEN ICN în activităţile cu sursele de radiaţii. A fost exprimată intenţia de continuare a colaborării în cadrul acestui parteneriat.
14 martie Reprezentant al Parteneriatului pentru Cercetare şi Educatie pentru Sisteme Nucleare Avansate (CESINA), Dl Constantin PĂUNOIU, Director RATEN ICN, a semnat, în data de 14 martie 2018, Memorandumul de Intelegere între CESINA şi SN Nuclearelectrica SA (SNN).
Documentul vizează accelerarea dezvoltării și a utilizării tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon, îmbunătățirea noilor tehnologii și reducerea costurilor prin coordonarea eforturilor naționale de cercetare în domeniu, promovarea oportunităților de colaborare privind implementarea demonstratorului ALFRED în România.
28 februarie RATEN, reprezentat de dl Director General Cristian GENTEA, a semnat Acordul între Comisariatul pentru Energie Atomică și Energii Alternative (CEA) și Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), în domeniul științei și tehnologiei nucleare, utilizată în scopuri pașnice în prezența dlui Robert Tudorache Secretar de Stat în Ministerul Energiei.
Cu acest prilej a fost organizat un Seminar științific, dedicat reactorilor de cercetare, și o vizită tehnică la reactorul TRIGA și Laboratorul de Examinare Post-Iradiere.

2017

9 noiembrie RATEN, în calitate de organizator, participă la Conferinţa CNR-CME, Energia Nucleara – Sigura, Sustenabila si Competitiva in Romania, la sediul Universităţii Politehinice Bucuresti. Delegaţia RATEN susţinute prelegeri privind prioritătile naţionale de cercetare-dezvoltare şi inginerie tehnologică în domeniul energeticii nucleare.
www.cnr-cme.ro
25 octombrie Vizita reprezentanţilor Ambasadei SUA la Bucureşti, dna Stephanie Boscaino, Ofiter economic, şi a dlui Bogdan Mihăilă, Director de Program în cadrul Diviziei de Fizică, Fundaţia Naţională de Stiinţă, membru ştiinţific al Ambasadei, cu scopul întăririi colaborării în domeniul cercetării şi dezvoltării energeticii nucleare, între Statele Unite şi România.
18 octombrie Delegatia RATEN participă la Trade Winds, cea mai mare misiune comercială anuală organizată de Guvernul SUA, având ca scop crearea de parteneriate de afaceri între ţările noastre. Aflată la cea de-a 10-a ediţie, evenimentul este cea mai amplă misiune comercială guvernamentală din istoria regiunii.
18-22 septembrie Delegaţia RATEN participă la Vienna International Centre la cea de-a 61-a Sesiune Anuală a Conferinţei Generale IAEA şi a Forumului Stiinţific, organizat cu acest prilej, intitulat Tehnici nucleare în domeniul sănătății umane: prevenire, diagnostic și tratament.
https://www.iaea.org/about/policy/gc
19 iunie Reprezentanți RATEN si RATEN ICN au participat la întâlnirea tehnică de lucru, organizată de Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) in colaborare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomica, cu ocazia desfășurării misiunii de experți AIEA cu titlul “Inventarul de deșeuri radioactive”, în data de 19 iunie 2017, la sediul ANDR din București.
30 mai – 01 iunie Reprezentantul RATEN a participat la conferința internațională cu tema The IAEA Technical Cooperation Programme: Sixty Years and Beyond – Contributing to Development și la Standul Expozițional al României cu titlul We care for the next generation: 60 years successful IAEA TC projects in Romania, 30 mai – 01 iunie 2017, AIEA, Viena, Austria.
https://www.iaea.org/events/technical-cooperation-conference-2017
3 aprilie Reprezentantul RATEN participă la întâlnirea tehnică de lucru, organizată de Agenţia Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) in colaborare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomica, cu ocazia desfășurării misiunii de experți AIEA cu titlul “Evaluarea soluțiilor finale aferente ciclului de combustibil nuclear”, în data de 3 aprilie 2017, la sediul ANDR din Bucuresti.
16 martie Delegaţia RATEN participă la Intâlnirea Civil Nuclear Research and Development organizată de UK Science & Innovation Network, Department for International Trade, The Open University, OU Energy, University of Cambridge, RATEN ICN la sediul Ambasadei Angliei la Bucureşti.

2 februarie Conducerile RATEN, RATEN ICN şi RATEN CITON au participat la Întâlnirea tehnică de lucru, organizată de Ministerul Energiei, cu ocazia Misiunii de evaluare a României, în vederea accederii ca stat membru la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) şi Agenția Internațională pentru Energie (IEA) din cadrul Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
În cadrul evenimentului, organizat la sediul Ministerului Cercetării şi Inovării, în data de 2 februarie 2017, RATEN a prezentat principalele contribuții şi aportul adus la dezvoltarea domeniului energetic din România, competențele şi infrastructura de care dispune pentru susținerea cooperării în domeniul nuclear cu aceste organisme internaționale.

2016

16 decembrie Aflată la prima ediţie, Gala de Excelenţă “10 pentru Argeş”, organizată de Consiliul Judeţean Argeş, în data de 16 decembrie 2016, a valorificat munca, performanţele şi rezultatele deosebite în 10 domenii de activitate, a recunoscut meritele personalităţilor care, prin activitatea lor, au contribuit la promovarea şi dezvoltarea judeţului în anul 2016.
La secţiunea Cercetare au fost nominalizaţi de la RATEN ICN cercetătorii principali Daniela Diaconu, Cristian Gentea şi Marian Constantin. Premiul pentru excelenţă a fost atribuit dlui Cristian Gentea, Director Securitate Nucleară, pentru realizările obţinute în cadrul Programului privind examinarea fascicolelor combustibile iradiate la CNE Cernavodă Cernavodă şi producţia de surse închise pentru uz industrial.
http://www.ziarulargesul.ro/gala-10-pentru-arges-o-premiera-reusita/

gala_arges_1 gala_arges_2
18-22 octombrie RATEN, prin reprezentantul RATEN ICN, a participat, în perioada 18-22 octombrie 2016, la o vizită de studiu la instituții similare din Oslo și Trondheim (Norvegia), organizată de Ministerul Energiei, în parteneriat cu compania Innovation Norway, pentru susținerea cercetării românești în domeniul energiei.
http://energie.gov.ro/parteneriat-pentru-cercetare-intre-romania-si-norvegia/
Norvegia2016_1

19 octombrie Reprezentanţii RATEN au participat miercuri, 19 octombrie 2016, la Conferinţa "Resursele umane cea mai mare provocare pentru proiectele actuale şi de viitor în domeniul nuclear" organizată de ROMATOM cu sprijinul publicatiei Energy-Center, la Bucureşti
http://energy-center.ro/actualitate-news/conferintele-energy-center-fara-proiecte-clare-industria-nucleara-din-romania-risca-sa-piarda-cei-mai-buni-specialisti-dar-si-rezerva-de-viitor/
romatom_2016

30 septembrie RATEN a participat, vineri 30 septembrie 2016, la Întâlnirea organizată de Ministerul Energiei între reprezentanții conducerii companiilor energetice și societatea civilă, ca parte a proiectului „Transparență în Energie”.
http://energie.gov.ro/intalnire-la-ministerul-energiei-intre-reprezentantii-conducerii-companiilor-energetice-si-societatea-civila-ca-parte-a-proiectului-transparenta-in-energie/

ME.30.09.2016_1 ME.30.09.2016_2
26–30 septembrie Delegaţia RATEN participă la Vienna International Centre la cea de-a 60-a Sesiune Anuală a Conferinţei Generale IAEA şi a Forumului Stiinţific, organizat cu acest prilej, intitulat Tehnologia nucleară pentru obiectivele de dezvoltare durabilă.
https://www.iaea.org/about/policy/gc
IAEA_2016
19 septembrie RATEN şi RATEN ICN au participat la evenimentul de lansare a exerciţiului naţional Valahia 2016, organizat de CNCAN la Bucureşti, în data de 19 septembrie 2016. Exerciţiul, susţinut de Guvernul Norvegiei prin programul Norway Grants, va avea menirea de a testa capacitatea de răspuns a României la o urgenţă nucleară.
http://www.cncan.ro/stiri/comunicat-de-pres-referitor-la-lansarea-oficial-a-exerci-iului-valahia-2016
12 august Vineri, 12 august 2016, Directorul General RATEN, Cristian Patticu, a participat la Ministerul Energiei la întâlnirea între Ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, reprezentanți ai institutelor de cercetare din domeniul energiei și reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene. Cu această ocazie reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene au prezentat oportunitățile și condițiile de accesare a unor linii de fonduri norvegiene pentru susținerea și dezvoltarea cercetării românești în domeniul energiei.
http://energie.gov.ro/intalnire-intre-ministrul-energiei-victor-grigorescu-reprezentantii-ministerului-fondurilor-europene-si-cercetatorii-din-domeniul-energiei
ME1 ME2 ME3 ME4

19 mai Joi, 19 mai 2016, conducerea RATEN a participat la o reuniune de lucru împreună cu cercetătorii din institutele de cercetare din domeniul energiei, la invitaţia ministrul Energiei, dl Victor Grigorescu, în cadrul lucrărilor Strategiei Energetice Naționale.
http://energie.gov.ro/ministrul-energiei-victor-grigorescu-s-a-intalnit-cu-cercetatorii-din-domeniul-energiei/

21 aprilie Joi, 21 aprilie 2016, s-a inaugurat Centrul de cooperare IAEA Vienna – RATEN ICN, în cadrul Acordului Practical Arrangements between the International Atomic Energy Agency and Institute for Nuclear Research Piteşti, România, on Cooperation in the Area of Scientific and Technical Support to Member States in Nuclear Safety.
Evenimentul solemn s-a desfăşurat la sediul Institutului de Cercetări Nucleare în prezenţa Directorului General IAEA, dl dr. Yukiya AMANO, a Ministrului Energiei, dl Victor GRIGORESCU, si ai altor reprezentanţi ai Instituţiilor naţionale din domeniul energeticii nucleare.

amano1 amano2 amano3 amano4

2015

14 decembrie Vizita de Documentare a Ambasadorului Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti, privind posibilitatea de colaborare cu institutiile britanice din domeniul nuclear.

4 septembrie Vizita stiintifica a delegatiei Universitatii din Mansoura , Egipt, pentru dezvoltarea de programe de studiu si activitati de cercetare in domeniul energeticii si tehnologiilor nucleare, in baza Acordului Cadru de cooperare intre Universitatea din Pitesti (UPIT) si RATEN ICN.
 egipt1 egipt2  egipt3 egipt4
13 martie Vizita de lucru a reprezentantilor CANDU Owners Group (COG) si SNN – CNE privind continuarea colaborarilor pe Programele COG R&D.

2014

15-19 septembrie Misiunea IAEA pentru implementarea Proiectului national ROM 007 Supporting a Refueling Simulator and Nuclear Knowledge Management Tool.
6 mai Vizita de documentare a unei delegatii a Parlamentului European pentru promovarea domeniul nuclear si dezvoltarea posibilitatilor de colaborare cu organizatii internationale.
4 februarie Vizita Tehnica a reprezentantilor Ambasadei Frantei la Bucuresti şi a Commisariatului pentru Energie Atomica , CEA- Franta, privind implementarea Proiectului ALFRED in Romania.

2013

19 Decembrie Seminar Interactiv organizat de Ministerul Educatiei Nationale cu ocazia vizitei oficiale a Ministrului Cercetarii din Egipt, George Ramzy Stino, pentru evidentierea realizarilor in domeniul cercetarii-dezvoltarii ale unor institute din Romania precum si identificarea de noi directii de colaborare.
18 Decembrie - Semnarea Memorandumului de Cooperare intre ANSALDO Nucleare şi ENEA din Italia si Institutul de Cercetari Nucleare Pitesti, RATEN ICN, pentru implementarea constructiei proiectului ALFRED;
- Constituirea Consortiul FALCON (Fostering Alfred Consortium).

2013-FALCON